Barcelona: el Saló de Cent

.Si la Catedral és l’espai sagrat, on s’escenifica i se celebra el “contracte” entre Déu i els habitants de la ciutat -la Pax Deorum dels antics romans-, el Saló de Cent va ser durant molts segles l’espai cívic per excel·lència, lloc d'assemblea dels representants dels ciutadans, per a discutir els assumptes públics i fiscalitzar el govern de la ciutat, on s’escenificava i s’actualitzava el “contracte” entre el Rei -i Comte- i els ciutadans de Barcelona.
Ja fa temps que el Saló de Cent va perdre la seva funció original, en desplaçar-se els àmbits de reunió dels actuals edils i del govern municipal a altres cambres de la Casa de la Ciutat. Tanmateix, els actes cívics o culturals que s’hi celebren s’impregnen automàticament de la màgia i la solemnitat secular que exhala aquest espai de bellesa i grandiositat gòtiques.
Això no obstant, el Saló de Cent és un joiell encara desconegut per a molts barcelonins. Possiblement, només aquells que s’han fet seu el Saló de Cent durant uns instants, assistint a un acte -o participant-hi-, en el qual s'hi hagin pogut sentir implicats, han tingut l’oportunitat de reconèixer i experimentar la forta càrrega simbòlica d’aquest espai venerable, veritable llar comuna de tots els ciutadans de Barcelona.

(fotografia: 21 de novembre de 2008, a les 6.00 p.m.)